Agile grondbeginselen

[Agile betekent focus op de essentie]
Agile draait voor een groot deel om focus. Geen overbodige toeters en bellen, maar uitgaan van wat echt nodig is,” zegt Arie van Bennekum. Hij is één van de 17 grondleggers van het Agile Manifesto, wat in 2001 de start vormde van het inmiddels wijdverspreide algemene concept van Agile werken en Agile in projecten. […] ‘Keeping it simple’ is cruciaal binnen het gedachtengoed. Zo is één van de 12 principes van Agile: ‘Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel’.
[…]

[Arie van Bennekum vertelt:] “In 2001 hebben we het Manifest geschreven met 17 mensen die al jaren bezig waren om het anders te doen. De waterval-projectaanpak voelde zo onlogisch; er werd veel nutteloos werk gedaan, in een groep mensen met de benaming ‘team’, terwijl er niets samen gedaan werd,” vertelt Arie. “Er was breed behoefte aan een nieuwe, andere aanpak. Projecten gingen keer op keer fout. Hierin waren twee stromingen; ten eerste gingen projecten steeds over budget. Ten tweede leverden de projecten onvoldoende op wat de business nodig heeft. Zowel de efficiency als de business value moesten omhoog.”
[…]

[Valkuil 1]
“Het is een mythe dat je niet documenteert binnen Agile,” zegt Arie. “Dat wat op de muur hangt, is het nu. Je kunt er behoefte aan hebben om het verleden te bewaren, dat kan met foto’s, in lijndocumentatie, et cetera. Word documenten die razendsnel verouderen hebben maar zeer beperkt waarde. Bovendien zit door de aanpak de documentatie in de oplossing zelf; we werken met verschillende mensen binnen het team aan de requirements en de code, waardoor iedereen de code kent. Bovendien wordt je scherp gehouden door de anderen. Zo haal je de complexiteit eruit, en is er minder noodzaak om zaken vast te leggen. De practices van XP zoals pair-programming en refactoring zijn de sleutel tot het voorkomen van geïsoleerde kennis en brengen hoge kwaliteit code.”

[Valkuil 2]
Een andere valkuil is het vasthouden aan bestaande regels. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Engels Spitfire squadron dat het beter deed dan de andere squadrons. Bij navraag bleek dat zij één regel overtraden. Volgens deze regel moest je je parachute thuis opbergen als je vliegtuig aan de grond stond. Door dit niet te doen en de parachute in de cockpit te laten, kon het squadron sneller vertrekken. Vervolgens werd de regel aangepast. Een mooi voorbeeld; van ‘het mag niet volgens de regels’ naar ‘we passen de regels aan’,” vertelt Arie.

[Valkuil 3]
Een laatste valkuil is geloven in het unieke van de eigen situatie. “Veel mensen denken ‘bij ons kan dit niet, onze business is zo anders’. Maar als je als organisatie niet in staat bent om snel te reageren, verlies je het op de markt,” stelt Arie. Hetzelfde geldt voor aanbestedingen. “Ik krijg vaak de vraag of Agile wel kan bij aanbestedingen. Als een organisatie dit echter niet aankan, is zij niet future proof. De reactiesnelheid is noodzakelijk in de huidige markten.”
[…]

[Tot slot]
Arie heeft een aantal adviezen: “Koppen bij elkaar steken en proberen, in plaats van vooraf allemaal luchtkastelen bouwen. In een sessie van een uurtje samen met de business bereik je meer dan in 3 maanden specificeren. Zo vind je de eenvoud in de oplossing. Accepteer daarnaast dat interactie de basis is; stop met alles traditioneel te documenteren en start met zinvol documenteren. En last but not least; een klant komt met een reden, en wil hiervoor betalen. Luister naar je klant!”

September, 2015

https://www.finext.nl/agile-grondlegger-arie-van-bennekum-over-eenvoud/

  • content/2020061017255750.txt
  • Last modified: 2021/06/18 08:59