DokuWiki in het kort

Een wiki1) is een handige tool om bedrijfsdocumentatie zoals bijvoorbeeld technische documenten, contracten, werkprocedures en work-flows vast te leggen, te organiseren en te centraliseren. Tevens hebben wiki's een zoekfunctie die gebruikers in staat stelt om de daarin opgeslagen informatie ook weer snel te vinden.

DokuWiki is een open-source tool om een wiki mee te bouwen en bestaat al sinds 2004. Achter de tool zit een stabiele en actieve developer community die ongeveer eens per anderhalf jaar een nieuwe stabiele versie uitbrengt. Het DokuWiki-logo dat hieronder wordt getoond, geeft het concept van een wiki beknopt weer. De tweekleurige potloden staan voor verschillende gebruikers die dezelfde pagina's kunnen aanpassen. Tevens geven de verschillende pijlen aan dat het eenvoudig mogelijk is om pagina's onderling te linken en er, indien gewenst, één geheel van te maken.De keuze voor het gebruik van DokuWiki op johngeerlings.com is ingegeven door het feit dat ik al jarenlang fan ben van deze zeer universele tool, deze bij bedrijven implementeer en erover adviseer. In deze DokuWiki instantie laat ik de veel verschillende functies en presentatiemogelijkheden zien die door de core-software of door plugins mogelijk worden gemaakt.

Voor de layout wordt gebruik gemaakt van de Bootstrap3 template die door mij vergaand is aangepast. Dat is immers het mooie van open-source software en de daarvoor geldende licentie. Je kunt in principe alles (laten) aanpassen en het daarmee geschikt maken voor meerdere doeleinden.

Het lettertype dat je nu leest, wordt ook gebruikt op de site van Ubuntu Linux. Ik vind dit een prettig leesbaar font dat er tevens modern uitziet. Ubuntu is één van de vele Linux distributies en misschien wel de meest succesvolle desktop Linux variant. Het lettertype heet ook Ubuntu, heeft een open licentie en is vrij beschikbaar.

Eén van de vele goede plugins die beschikbaar zijn voor DokuWiki is Datatables. Hiermee is het mogelijk om fraai vormgegeven tabellen samen te stellen die interactief, maar toch volledig browser-based zijn. Een voorbeeld hiervan staat op de pagina over Datatables. En ander voorbeeld is te zien op de muziekpagina waarbij in elke rij in 1 van de kolommen een live-link naar een Youtube video is opgenomen.

Een laatste layout-ding is de inhoudsopgave die automatisch wordt gegenereerd. Deze zie je hiernaast als je scherm er breed genoeg voor is, of bovenaan de pagina als uitklaplijst. Ik vind dat mooi, overzichtelijk en handig omdat je op de verschillende kopjes kunt klikken om naar de gewenste paragraaf te springen.

Op deze site worden de volgende plugins gebruikt:


1)
De naam wiki is ontleend aan de Hawaiiaanse taal en betekent snel. De bedenker, Ward Cunningham, werd geïnspireerd toen hij in de Wiki Wiki Shuttle bus stapte op de luchthaven van Honolulu. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Wiki
  • content/2020081721082595.txt
  • Last modified: 2021/02/02 13:15