Krakkemikkige betaalmuur Volkskrant

Update 22/12/2020 ~17:30

Naar aanleiding van een dringend verzoek van DPG Media en de Persgroep bevat dit luchtig geschreven stuk inmiddels zwartgelakte vlakken. Hierdoor is het helaas minder goed leesbaar. Twee dagen na publicatie van de eerste versie op 8/12/2020 heb ik op advies van een vriend mijn bevindingen in eerste instantie aan een tweetal mij verstrekte contactadressen bij DPG Media gerapporteerd.

Ik veronderstelde dat men wel gealarmeerd zou zijn door mijn duidelijke beschrijving met screenshots, maar ik ontving een kort bedankje en ik kreeg vervolgens van een ingekopieerde collega van de Persgroep als reactie dat mijn melding was doorgezet naar de IT-collega's “ter notitie en inspiratie”. Enkele dagen later echter hadden dezelfde functionarissen de originele versie van dit stuk gezien en stelden zij zich op het standpunt dat ik teveel technische details prijsgaf en opriep tot misbruik. Het was mij duidelijk dat de boodschapper nu het zwijgen moest worden opgelegd.

Ik bestrijd dat ik zowel teveel technische details prijsgeef als oproep tot misbruik. Dit stuk heeft er nota bene voor gezorgd dat die vriend mij adviseerde om mijn ontdekking te melden. Ik wilde op een leesbare en enigszins technisch onderbouwde wijze alleen een software-ontwerpfout aan het licht brengen. Een fout die ervoor zorgt dat op legitieme wijze de betaalmuur kan worden ontweken. Een gemiddelde website-bezoeker zal hier naar mijn idee nauwelijks gebruik van maken.

Om DPG Media en de Persgroep ter wille te zijn heb ik echter besloten om bepaalde “technische delen” zwart te lakken. Wel wil ik een dringende oproep doen om dit probleem fundamenteel op te lossen. Het valt immers niet uit te sluiten dat bepaalde website-bezoekers al langere tijd deze volstrekt legitieme toegang tot de content gebruiken om gratis premium artikelen te kunnen lezen.

Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van Martin Visser die sinds enkele jaren columnist is bij de Telegraaf. In de editie #110 die ik op 5 december via de mail ontving, stond o.a. dit.

En aan onze premier hebben we ook helemaal niks. Mark Rutte overleeft blijkbaar al die jaren alleen door problemen bij de vakministers te laten sudderen, ook al is de coronacrisis overduidelijk Chefsache. Lees een nijdige Volkskrant-columnist Kustaw Bessems erop na.

Het woordje erop was tevens de link naar dat artikel 1).

Als je op de link klikt, dan opent zich een webpagina met het artikel, zie je heel kort de inhoud, maar schuift er vervolgens een betaalmuur voor. Dit was mij in het verleden al vaker opgevallen. En dat ziet er zo uit:

Aangezien ik **WEGGEHAALD** nog wel eens gebruik en me voor een ander project bezighoud met website scraping, kon ik het niet nalaten om te zien of ik achter de betaalmuur kon kijken. Met dit als resultaat.

Toen ik in de HTML broncode keek en enkele vervolgalinea's kon lezen, vermoedde ik dat het artikel gewoon in zijn geheel achter de betaalmuur-popup stond en eenvoudig leesbaar gemaakt zou kunnen worden.

**WEGGEHAALD**

Log van poging nummer 1.

CODEBLOCK

WEGGEHAALD

Mijn verbazing was groot dat ik eigenlijk verder niets hoefde te doen. En dat na slechts 1 poging!

Het leek erop dat delen van de opmaakregels niet meer werkten waardoor direct het complete artikel zichtbaar was 2).

Bewijsstuk

Links het bovenste deel en rechts het onderste deel van de column.

Kortom, na deze relatief simpele actie kon ik de gehele column lezen. Het is trouwens een goed geschreven en leuk stukje waarin Teflon Mark ervan langs krijgt. Wat je ook van die man vindt, het is knap hoe hij doet wat hij doet.

Ik wil overigens absoluut niet propageren om niet te betalen voor de toegang tot online krantenartikelen. Sterker nog, ik begrijp die media heel goed wanneer ze lezers proberen over te halen om te betalen voor premium content. Zelf heb ik momenteel geen enkel online krantenabonnement echter, maar dat is meer om te voorkomen dat ik teveel tijd doorbreng met het lezen van berichten en te weinig besteed aan mijn werk. Wat dat betreft is het jammer dat het is gelukt.

Zoals ik hierboven schreef, bleek het nog erger dan ik dacht. In een volgend artikel zal ik uitleggen waarom dit het geval is.


1)
De link loopt via https://www.getrevue.co/ (an editorial newsletter tool for writers and publishers) en bevat waarschijnlijk een koppeling met mijn profiel. Uiteindelijk wordt je doorgelust naar het Volkskrantartikel van Kustaw Bessems.
2)
Een dag na het schrijven van dit stuk kwam ik erachter dat het echter nog erger was.
  • content/volkskrant_krakkemikkige_betaalmuur.txt
  • Last modified: 2020/12/22 17:58