Rondom de koekjesfabriek ruikt het naar koekjes

In Nederland is in bepaalde gebieden de stikstofuitstoot veel te hoog en hier dient iets aan gedaan te worden. De vraag is echter hoe en op welke termijn.

Feiten

 • Nederland heeft wettelijk, bijna als enige in de wereld, een maximumnorm voor stikstofdepositie vastgelegd.
  Zie quote 1.
 • De Nederlandse landbouw is duurzamer en milieuvriendelijker gemeten bijv. per CO2 per gram geproduceerde eiwit of water per kilo tomaat dan elders in de wereld.
  Zie quote 2.
 • Nederland is, na de VS, de grootste exporteur van land-en tuinbouwproducten ter wereld.
  Zie quote 3.
 • Zelfs als alle veehouders uit Nederland verdwijnen, gaat het Nederland niet lukken om aan wettelijke stikstofnormen te voldoen.
  Zie quote 4.
 • De stikstofuitstoot van grote stallen komt grotendeels naast de boerderij terecht. Er zijn twee soorten grote hotspots van ammoniak. De een is naast de bron - via regen - de andere is zogenaamde 'droge depositie' via de lucht in gebieden met reliëf, zoals bos of stad.
  Zie quote 5.
 • De rechtelijke macht heeft met het Urgenda-vonnis op oneigenlijke gronden een oordeel geveld over een politieke kwestie.
  Zie quote 6.

Nederland voorziet een groot deel van de wereld van land-en tuinbouwproducten. Ondanks de innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke oplossingen zal een verhoogde stikstofuitstoot onvermijdelijk zijn. Dit is met name in een klein gebied rondom de bronnen goed aan te pakken met maatwerk op de vierkante km en door veranderingen in het voer voor varkens en koeien.
Zie quote 7.

Ons kabinet gaat op basis van een oneigenlijk vonnis vele miljarden aan gemeenschapsgeld over de balk smijten voor een probleem dat niet oplosbaar is. Een probleem bovendien dat alleen op papier bestaat en zelf is gecreëerd. Dat de stikstofuitstoot in bepaalde gebieden veel te hoog is, daar twijfel ik niet aan. Dit zou echter door maatwerk veel effectiever op te lossen zijn en dat voor een fractie van het budget.

Bron: Wikimedia Commons, the free media repository,
Minke Wagenaar from Amsterdam, NL

Vroeger als ik langs een koekjesfabriek fietste rook het naar koekjes. Heerlijk, maar waarschijnlijk behoorlijk overlastgevend voor omwonenden. Technologie, zoals betere filterinstallaties en het gebruik van geavanceerdere bakmachines hebben dit “probleem” lokaal opgelost.

 • content/rondom_de_koekjesfabriek_ruikt_het_naar_koekjes_met_popup_quotes.txt
 • Last modified: 2022/06/30 10:07